H Αθήνα της Νεολιθικής Εποχής (περ. 3500 - 3200 π.Χ.)

Μια μακραίωνη ιστορική πορεία ξεκινά

Στην αυγή της ιστορίας

Mια συναρπαστική περιπέτεια είναι η ιστορία της Αθήνας, που συνεχίζεται εδώ και πεντέμιση χιλιάδες χρόνια. Τα κτίρια και τα ίχνη τους στη γη, αφηγούνται ιστορίες γνωστές και άγνωστες, από χρόνια ακμής αλλά και φτώχειας, πολέμους, λεηλασίες. Μέχρι σήμερα η καρδιά της πόλης χτυπά αδιάκοπα στην ίδια περιοχή, ανάμεσα στην Ακρόπολη, την Αγορά και το Ολυμπιείο.

Δύσκολο πολύ να φανταστούμε πώς έμοιαζε η Αθήνα στο μακρινό παρελθόν, γιατί η συνεχής δόμηση εξαφάνισε τα παλιότερα κτίρια. Εξαίρεση αποτελούν συνήθως οι τάφοι επειδή διατηρούνται κάτω από το έδαφος, και μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για την έκταση της πόλης, αφού έχουν άμεση σχέση με την ανθρώπινη κατοίκηση. 

Οι πρώτοι κάτοικοι έχτισαν τις καλύβες τους στη βόρεια και νότια πλαγιά της Ακρόπολης και, ίσως, στην περιοχή του Ολυμπιείου. Σε περίπτωση κινδύνου έβρισκαν καταφύγιο στις σπηλιές γύρω από τον βράχο, που ήταν κρυμμένες πίσω από αγριοσυκιές και άγρια οπωροφόρα δέντρα. Η ψηλή και οχυρή ακρόπολη ήταν το ιδανικό σημείο για μόνιμη εγκατάσταση σε σχέση με τους γύρω λόφους, γιατί είχε πηγές πόσιμου νερού. Σημαντικό πλεονέκτημα για τους κατοίκους, αφού τα νερά του Κηφισού και του Ιλισού, που ήταν χείμαρροι και όχι ποτάμια με συνεχή ροή, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια πόσιμου νερού. Επιπλέον, στις ερημικές εκτάσεις γύρω από τον βράχο υπήρχε άφθονο κυνήγι, απαραίτητο για την επιβίωση.   

 

Αυτό το ήξερες;

Εκτός από τις πηγές, οι άνθρωποι αντλούσαν πόσιμο νερό και από ρηχά πηγάδια που είχαν ανοίξει στα βορειοδυτικά του βράχου της Ακρόπολης. Εκεί, πολύ αργότερα, στα ιστορικά χρόνια, βρισκόταν η ονομαστή πηγή της Κλεψύδρας.

 

 

Συγγραφέας: Λίλα Πατσιάδου